fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

Bukspyttkjertelen (pancreas)

Bukspyttkjertelen er en tynn og lang kjertel som lokaliseres like bak og under magesekken. Den ligger på tvers og kan noen ganger være vanskelig å vurdere med ultralyd da luft og innhold i magesekken og tarm kan skygge for kjertelen. 

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

helsekontroll med ultralyd

Ultralyd

Bukspyttkjertelen

Hva er bukspyttkjertelen?

Bukspyttkjertelen er en tynn og lang kjertel som lokaliseres like bak og under magesekken. Den ligger på tvers og kan noen ganger være vanskelig å vurder med ultralyd da luft og innhold i magesekken og tarm kan skygge for kjertelen. 

Man kan se snille cyster som ikke krever oppfølging og andre ganger mere komplekse cysteansamlinger som vil kreve videre utredning med MR. 

Kreft kan også oppdages med ultralyd, men undersøkelsen er ikke egnet for å utelukke kreft i kjertelen.

Bukspyttkjertelen har flere viktige funksjoner

Den produserer nødvendige enzymer som tømmes i tarmen for fordøyelse (nedbrytning) av maten. Dette kalles for den eksokrine funksjonen (eksokrin-forteller at det foregår utenfor selve kjertelen).

Kjertelen samarbeider tett med galleblæren og leveren, der begge skiller ut viktige stoffer for fordøyelse av maten ved å bryte og spalte enkelte kjemiske forbindelser slik at molekylene lettere kan bli absorbert gjennom tarmveggen og videre over tilblodet. Mange av enzymene skilles ut i inaktiv form som først i duodenum (tynntarmens første segment) blir aktivert. Samtidig
produserer bukspyttkjertelen hormoner som insulin og glukagon som er med på å regulere blodsukkeret. Dette kalles den endokrine funksjonen. Det kan oppstå både kronisk og akutt pankreatitt (betennelse i bukspyttkjertelen).
Akutt betennelse i bukspyttkjertelen også kalt akutt pankreatitt, skyldes i de fleste tilfeller en
gallesten som blokkerer utførselsgangen fra kjertelen. 

Pankreatitt

For høyt alkoholinntak er nest vanligste årsak.

En slik tilstand kan være livstruende krever umiddelbar legekontakt. Kronisk
pankreatitt forekommer hos cirka 2-4 pr. 1000 innbyggere i Norge. Kronisk pankreatitt fører
til nedsatt produksjon av enzymer og dermed blir ikke maten spaltet tilstrekkelig som igjen
fører til at mye av næringen passerer uten å bli absorbert (tatt opp) i blodet. Dette fører til
kronisk diaré, underernæring og vekttap. Magesmerter er typisk forstadier til kreft i bukspyttkjertelen, men er ofte episodiske.
Kreft i bukspyttkjertelen utgjør rundt 2% av alle krefttilfeller, og rundt 5% av alle dødsfall på grunn av kreft. 

Årlig stilles diagnosen hos cirka 900 personer i Norge. Forekomsten øker med alder og er hyppigst i 70 års alder. 

De fleste svulster er adenokarsinomer som utgår fra utførselsgangen og vokser inn i omgivende vev og sprer seg til lokale lymfeknuter. Kreft i bukspyttkjertelen oppdages ofte sent. Bare i 15-20% av tilfellene oppdages svulsten tidlig nok for å forsøkehelbredende behandling. Den kan dessverre vokse uforstyrret uten å påvirke andre organer, eller gi smerter eller ubehag. Det er derfor typisk at kreftsvulsten både har rukket å bli stor og spredd seg før den oppdages. 

De typiske symptomene som fører til at man tar kontakt med lege, er ufrivillig vekttap (tap av mer enn 5-10 % av kroppsvekten), smerter, underernæring, eller gulsott (som skyldes at svulsten trykker på eller vokser inn i gallegangen slik at gallen ikke kommer ut i tarmen, men i stedet kommer over i blodet. Dette gjør at huden blir gulfarget, urinen mørk og avføringen lys/grå).

Prognosen er svært dårlig siden svulsten oppdages ofte sent på grunn av få eller vage symptomer. Samtidig er svulstene ofte vanskelig tilgjengelig, da den ligger tett på andre livsviktige organer i tillegg til at den har et aggressivt vekstmønster

Kilder: bukspyttkjertel symptomer

Bestill time

Tilbakemeldinger

johan-godinez-dDYRYivNzbI-unsplash 1 (1)
Jeg anbefaler alle å ta en helsesjekk
- Linda 53

Tilbakemeldinger

Utelukkende positive tilbakemeldinger, tusenvis av fornøyde kunder.
Les mer om våre tilbakemeldinger.

johan-godinez-dDYRYivNzbI-unsplash 1 (1)
Jeg anbefaler alle å ta en helsesjekk
- Linda 53