Abdomen / Indre organer

Organene blir vurdert en etter en. Patologi (sykdom) i de fleste organer vil kunne oppdages på tidligere stadium med ultralyd og ofte før man har fått symptomer eller man får utslag på blodprøver. Man vil i noen tilfeller få god oversikt over tarmen. Da kan man oppdage betennelsestilstander som Chrons og ulcerøs colitt.
Divertikulose og divertikulitt kan også visualiseres samt større polypper og svulster i tykktarm. Er det mistanke om tykktarmskreft er det koloskopi og eventuell vevsprøve som må til for å få en optimal utredning av tarmen.
Magesekken blir undersøkt med gastroskopi og ikke ultralyd.


I buken vil man fokusere på:

  • Lever
  • Galleblæren
  • Bukspyttkjertelen
  • Milten
  • Hovedpulsåren (aorta)
  • Nyrene, urinveiene og urinblæren
  • Tarmen
  • Prostata
  • Eggstokker og livmor.

Abdomen (mageregionen)

I abdomen (mageregionen) lokaliserer vi mange indre organer som lever, galleblæren, milten, pankreas (bukspyttkjertelen), tarmene, nyrer, binyrer, urinblæren, livmor og eggstokker (hos kvinner). 

Man får god oversikt over disse organene med ultralyd og «Ultralyd Abdomen» er en av de hyppigst utførte radiologiske undersøkelser. Vanlig problemstillinger er spesielt uavklarte magesmerter eller avvik på blodprøver. 

Ved uavklart redusert allmenntilstand er også ultralyd av abdomen en viktig undersøkelse som blir hyppig.

Nyrer

Vi er normalt sett født med to nyrer, en i hver flanke. Dog finnes det medfødte anatomiske varianter som kan være helt a asymptomatiske tilstander, men i noen tilfeller kan det være årsaken bak urinveissymptomer. Nyrene og urinveiene kan rammes av infeksjon (urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse), steinsykdom (nyrestein), kreft og betennelsessykdommer (glomerulonefritt). 

Ultralyd kan diagnostisere steinsykdom, betennelse, medfødte tilstander og kreft. 

Nyrenes hovedfunksjoner er å rense blodet for avfallsstoffer og skille disse ut i urinen, regulere væskebalansen og salt balansen i kroppen. Samtidig produserer nyrene enkelte hormoner som blant annet EPO som stimulerer beinmargen til å produsere røde blodceller.


Lever

Leveren er det største organet i kroppen og veier inntil ca 2 kg hos voksne. Noen tilstander som kan oppstå i lever kan man diagnostisere med ultralyd. Noen av de vanligste tilstandene er: fettlever, skrumplever, ulike benigne (snille) knuter som hemangiomer og FNH forandringer. Man får også oversikt over galleveiene i leveren. Ved utredning av disse tilstandene har ultralyd en primær og essensiell rolle, da man raskt og skånsomt får god oversikt over leveren.
Leveren har mange sentrale funksjoner i kroppen som lagring og omsetning av næringsstoffer inkludert karbohydrater, proteiner og fett. Leveren produserer også viktige vitaminer som vitamin D, vitamin E, vitamin A og vitamin K.

Milten

Lokaliseres i øvre, venstre del av mageregionen (abdomen). Milten er et lymfatisk organ. I forsterlivet er milten et viktig bloddannende organ. Hos voksne har den en viss immunologisk funksjon og hjelper til å bli kvitt gamle og ødelagte blodceller. Den er ikke livsnødvendig da andre deler av kroppen overtar dens funksjon.

Med ultralyd vil først og fremst vurdere miltens størrelse og vevstruktur, ettersom miltens kan påvirkes av en rekke sykdommer som for eksempel kyssesyken (mononukleose) og ulike typer lymfekreft og blodkreft.

 

Galleblæren

Galleblæren er en liten pose (oppsamlingsblære) som ligger ved leveren i øvre, høyre del av mageregionen (høyre costalbue). Galleblærens funksjon er å samle på gallevæske som produseres i leveren for deretter skvise ut gallevæsken i forbindelse med matinntak.

Bestill time

Ultralyd undersøkelse

Pris 1490,-

Ingen ventetid eller henvisning nødvendig

Denne undersøkelsen inngår i  helsekontroll med ultralyd