fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

Hjerteutredning

Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt er en akutt tilstand hvor en blodpropp blokkerer koronararteriene. 

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

Hva er et hjerteinfarkt

Hjerteutredning

Hjerteinfarkt

Hvorfor inntreffer hjerteinfarkt?

Koronararteriene er hjertets egne blodårer som forsyner hjertemuskelen med blod. Stenose (innsnevring/blokkering) skyldes som regel oppbygning av plakk (arteriosklerotiske forandringer). Plakk består av fett og kolesterol. Plakket kan forårsake blodpropp som igjen kan hindre blodtilstrømning til deler av hjertet og føre til hjerteinfarkt. Ved manglende blodtilstrømning over en viss tid, vil den berørte delen av hjertemuskelen bli skadet og dø. Dette kan føre til nedsatt pumpefunksjon i det skadde området av hjertet.

Symptomene ved hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt er en akutt tilstand hvor en blodpropp blokkerer koronararteriene. Koronararteriene er hjertets egne blodårer som forsyner hjertemuskelen med blod. Stenose (innsnevring/blokkering) skyldes som regel oppbygning av plakk (arteriosklerotiske forandringer). Plakk består av fett og kolesterol. Plakket kan forårsake blodpropp som igjen kan hindre blodtilstrømning til deler av hjertet og føre til hjerteinfarkt. Ved manglende blodtilstrømning over en viss tid, vil den berørte delen av hjertemuskelen bli skadet og dø. Dette kan føre til nedsatt pumpefunksjon i det skadde området av hjertet.

Symptomene ved hjerteinfarkt

Symptomene ved hjerteinfarkt er ofte akutt klemmende smerte eller trykk midt i brystet med stråling til venstre arm. Uforklarlig kortpustethet og/eller kaldsvetting er også vanlige symptomer. Mange, og særlig kvinner, opplever andre symptomer på hjerteinfarkt. Det kan være smerter i magen, ryggen,  i kjeve og halse. Omtrent hver tredje som får hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer med brystsmerter. Atypiske infarkt symptomer er vanligst hos eldre mennesker og diabetikere.

Årsaken til hjerteinfarkter er ofte mange, men de viktigste faktorer som øker risikoen for hjerteinfarkt er:

Bestill time hos ernæringsfysiolog

Konsultasjon (45min)

 1690,-

Disse prisene gjelder fra 1. oktober

Ingen ventetid
Ingen henvisning nødvendig

Oppfølgingstime (20min)

 590,-

Disse prisene gjelder fra 1. oktober

Ingen ventetid
Ingen henvisning nødvendig

Hjerteutredning

Relaterte temaer

Forebygging av hjerte og karlidelser

Forskere mener at hele 4 av 5 hjerteinfarkt kan forebygges ved å legge om til en sunnere livsstil. En sunnere livsstil kan oppnås blant annet ved å spise riktig og røykestopp. Fysisk aktivitet er også svært viktig. Å trene regelmessig er med på å forebygge hjerteinfarkt og andre karlidelser. Vår klinisk ernæringsfysiolog tilbyr rådgivning, veiledning og oppfølging. Noen mennesker er arvelig belastet og trenger medisiner og ytterligere oppfølging av lege for å ha kontroll på hjerterytme, blodtrykk og kolesterol. Det er ikke alltid slik at riktig livsstil er nok, samtidig vil andre være heldige med sine gener og holder seg friske hele livet uansett livsstil.

Hva kan vi gjøre for deg med høyt kolesterol? 

Små justeringer i kostholdet kan gi raske resultater i kolesterolverdiene som for mange kan resultere i redusert medisinbruk. Vi tilbyr individuelt tilpasset kostveiledning. Vi analyserer ditt nåværende kosthold og hjelper deg å finne endringer som er enkle og gjennomførbare og tilpasset dine behov. Vi tar hensyn til dine tilstander og begrensninger og våre råd er basert på vitenskap, erfaring og kunnskap.

Hvorfor kan høyt kolestrol være farlig?

Har du fått påvist høyt kolesterol, kan du stå i faresonen til å utvikle åreforkalkninger (arteriosklerotiske forandringer) og hjerte- og karsykdommer som f.eks. hjerteinfarkt eller hjerneinfarkt (slag).

Årsakene til høyt kolestrol.

Livsstil og kosthold er de viktigste årsakene til høyt kolesterol hos de fleste pasienter, men arv og genetikk spiller også en stor rolle:
  • Arvelig belastning av hyperkolesterolemi
  • Overvekt, spesielt bukfedme
  • Usunt kosthold og lite fysisk aktivitet
  • Røyking

Bestill time

Tilbakemeldinger

Utelukkende positive tilbakemeldinger, tusenvis av fornøyde kunder.

fornøyd kvinne
Ernæringsfysiolog Malin var fantastisk hyggelig, stilte gode spm og tok seg god tid! Veldig fornøyd!
- Nora Sivertsen Bull