fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

Overgangsplager

Nye faser i livet kan gi nye utfordringer. Det er viktig å ta kvinnehelsen på alvor gjennom hele livet. Har du plager eller lurer på noe relatert til overgangsalder? Gynekologen hos oss kan bistå deg i det du måtte lure på. Vi tar oss god tid til å lytte og vårt fokus er å ta alle spørsmål fra alle pasienter på alvor.

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

Overgangsplager

Gynekolog

Overgangsplager

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

Celleprøve er det samme som en livmorhalsprøve.
Prøven blir tatt med børste på tuppen av livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-69 år anbefales av norske myndigheter til å ta jevnlige celleprøver av livmorhalsen. Prøven blir sendt til laboratoriet der den blir vurdert i mikroskopet.

Det skjer hormonelle forandringer i overgangsalderen. Gradvis minker produksjonen av østrogen og gestagen, før det opphører helt. Noen kan ha få lett ubehag eller plager, mens andre kvinner kan få store plager og redusert livskvalitet uten hjelp.

Eggstokkene produserer østrogen og gestagen fra puberteten til overgangsaldere. Hormonene dannes hver måned i en syklus på fire uker, der østrogen produseres i de første to ukene, og gestagen i de to siste. Hormonene lages for at eggene skal modnes. Hormonene påvirker også livmor, skjeden, urinveier og knokler. I overgangsalderen modnes egg, men det produseres ikke tilstrekkelig hormoner. Det er dette som skaper ubehag og plager man forbinder med overgangsalderen. Tiden du har din siste menstruasjon er menopause, årene rundt din siste menstruasjon er kalt klimakteriet eller overgangsalderen. Vanligvis varer denne perioden ca. 1 år før og etter din siste menstruasjon. Overgangsalderen kan hos noen kvinner vare noen få måneder, men opp til 10 år for andre kvinner.
Tidspunktet man kommer i overgangsalderen varierer mellom 45-50 år. Flere faktorer avgjør når du kommer i overgangsalderen. Arv og genetiske faktorer, kroppsvekt, alder ved første menstruasjon, røyking og eventuelle sykdommer er noen av faktorene som avgjør. De fleste kvinner, fra de er fylte 55 år, starter et nytt liv uten blødninger, og hormonene balanserer seg.

Symptomer og plager

 • Hetetokter (80% av kvinner får dette!)
 • Tørr skjede
 • Søvnproblemer 
 • Blødningsforstyrrelser
 • Nattesvette/svettetokter
 • Hodepine
 • Benskjørhet
 • Hjertebank
 • Urinlekkasje/inkontinens
 • Uregelmessig menstruasjon og lengre tid mellom hver menstruasjon

Psykiske symptomer kan være:

 • Humørsvingninger
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Lavt energinivå
 • Nedstemthet / Angst
 • Irritabilitet / Uro

 

Redusert sexlyst kan også være et symptom. Årsakene kan være mange, som blant annet lavere nivåer av østrogen og testosteron, tørrere skjede, men også psykisk ifm. selvfølelse ved overgangsalder.

Tidlig overgangsalder

Enkelte kvinner opplever å komme i overgangsalderen selv om man er under 45 år. Dette kalles for en tidlig «prematur» overgangsalder og kommer som et følge av sykdommer, fjerning av eggstokker, kreftbehandling (cellegift) eller som følger av genetiske årsaker. Kvinner som røyker kommer tidligere i overgangsalderen.

Undersøkelse og behandling

Ved overgangsplager vil gynekologen foreslå en gynekologisk undersøkelse i tillegg til en samtale der man kartlegger eventuelle plager og syklus. Ved tidlig overgangsalder blir det aktuelt med blodprøver som sjekker hormonnivåer.
​Noen kvinner begynner med hormontilskudd i en periode. Dette kan redusere hetetokter, nattesvette og slimhinneproblematikken. Det er noe risiko assosiert med østrogenbehandling, og det anbefales ikke at man går på dette i mer en 5 år på grunn av økt risiko for brystkreft.
Behandling av lokale plager kan behandles med østrogentilskudd lokalt. Alternativer er bl.a. vaginalkrem, vaginale stikkpiller eller hormonring i skjeden.
Ved behandling er det fornuftig at man går til kontroll hos legen en gang i året for å drøfte behandlingseffekt, hvorvidt man skal avslutte eller fortsette.


Ta kontakt med oss på Sjekk Helsen, våre gynekologer vil gjerne hjelpe deg og diskutere alternativer som kan passe for deg.

reproductive-final

Konsultasjon (45min)

 1790,-
Ingen ventetid
Ingen henvisning nødvendig

Fant du ikke det du lette etter?

Tilbakemeldinger

Utelukkende positive tilbakemeldinger, tusenvis av fornøyde kunder.

fornøyd kvinne
Ernæringsfysiolog Malin var fantastisk hyggelig, stilte gode spm og tok seg god tid! Veldig fornøyd!
- Nora Sivertsen Bull