fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

Livsstil

Høyt kolesterol

Høyt kolesterol

Kolesterol er et fettstoff, og når det transporteres i blodet er det bundet til store transportmolekyler. Det finnes to typer kolesterol, og kroppen trenger begge. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som «det dårlige kolesterolet». Årsaken til høyt kolesterol er at for mye kolesterol bundet til LDL kan øke faren for hjerte- og karsykdommer.

Når det er bundet til HDL-molekylet, kalles det for «det gode kolesterolet» fordi kolesterol bundet til denne typen transportmolekyl ser ut til å minske risikoen.

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

Hoyt kolesterol 1024x449 1

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

Kolesterol er et fettstoff, og når det transporteres i blodet er det bundet til store transportmolekyler. Det finnes to typer kolesterol, og kroppen trenger begge. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som «det dårlige kolesterolet». Årsaken er at for mye kolesterol bundet til LDL kan øke faren for hjerte- og karsykdommer.

Når det er bundet til HDL-molekylet, kalles det for «det gode kolesterolet» fordi kolesterol bundet til denne typen transportmolekyl ser ut til å minske risikoen.

Konsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog

Vi tilbyr ernæring og livsstils konsultasjon med vår klinisk ernæringsfysiolog for å hjelpe deg å senke ditt kolesterolnivå. I løpet av konsultasjonen vil man få både få et spesial tilpasset kostholdsopplegg samt treningsprogram med fokus på et høyt kolesterol.

Sammen med vår ernæringsfysiolog vil du få den kunnskapen du trenger samt grundig oppfølging slik at du vil redusere din risiko for hjerte- og karsykdommer.

Hva er et for høyt kolesterol?

Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet og at balansen mellom det som er bundet til LDL og HDL er god. Har du fått beskjed av lege at du har for høyt kolesterol, kan det bety at du har:

    • for mye kolesterol i blodet generelt
    • for mye av det dårlige (LDL) kolesterolet i blodet spesielt
    • begge deler

Utredning av høyt kolesterol

Når du skal sjekke kolesterolnivået vil det bli tatt en blodprøve, en «lipidprofil». For dem som har en viss risiko for hjerte- og karsykdom, er det ønskelig at det totale kolesterolet, altså det som er bundet til LDL og HDL til sammen, er under 5,2 mmol/l. LDL-kolesterolet (det «dårlige») bør være under 2.6 mmol/l.

Behandling kolesterol

Har du for høyt kolesterolnivå, kan det ofte være nok med kosthold- og livsstilsendringer for at kolesterolet kommer i balanse igjen. Hvis kosthold- og livsstilsendringer ikke hjelper nok, kan legen anbefale kolesterolsenkende legemidler.

Les mer: Fettlever, Skrumplevel, Levercyste

Kilder:
https://www.helsenorge.no/sykdom/hjerte-og-kar/kolesterol

Konsultasjon (45min)

 990,-
Ingen ventetid
Ingen henvisning nødvendig

Oppfølgingstime (20min)

 490,-
Ingen ventetid
Ingen henvisning nødvendig

Relaterte temaer

Tilbakemeldinger

Utelukkende positive tilbakemeldinger, tusenvis av fornøyde kunder.