fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

Celleprøve

Celleprøve er det samme som en livmorhalsprøve.
Prøven blir tatt med børste på tuppen av livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-69 år anbefales av norske myndigheter til å ta jevnlige celleprøver av livmorhalsen. Prøven blir sendt til laboratoriet der den blir vurdert i mikroskopet.

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

Celleprøve

Gynekolog

Celleprøve

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

Celleprøve er det samme som en livmorhalsprøve.
Prøven blir tatt med børste på tuppen av livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-69 år anbefales av norske myndigheter til å ta jevnlige celleprøver av livmorhalsen. Prøven blir sendt til laboratoriet der den blir vurdert i mikroskopet.

Livmorhalskreft

Omkring 300 kvinner får livmorhalskreft årlig og oftest i 30- og 40-årsalderen. Takket være et godt screeningprogram (Livmorhalsprogrammet) har forekomsten av livmorhalskreft blitt redusert med ca 40% i løpet av de siste 50 årene (Kreftregisteret, 2020).

Celleforandringer gir sjeldent symptomer, som er en av grunnene til at det er viktig å sjekke seg jevnlig. Celleforandringer er ikke kreft, men kan være forstadier til det. 

Celleprøve og ultralyd

Dersom det viser seg at du har du celleforandringer etter en prøve tatt hos oss, vil vi også følge deg opp videre. Prøvesvar fra laboratoriet tar vanligvis 2-3 uker. Celleforandringer går ofte over av seg selv, og ny prøver blir anbefalt etter 3-6 måneder. Dersom man finner celleforandringer som er malignitetssuspekte (mistenksomme) er neste steg i utredningen en sjekk med kolposokopi (spesialutstyr som minner om et mikroskop eller spesialkikkert) og biopsi (vevsprøve). Her ser spesialisten på livmorhalsens slimhinne og tar en liten vevsprøve som blir sendt inn til patologen for videre diagnostikk. Ved mer uttalte forandringer vil gynekologen anbefale at du gjennomfører en konisering. Det innebærer at gynekologen opererer vekk området hvor det er påvist celleforandringer. Dette er en liten operasjon som gjøres som regel i full bedøvelse.

Etter operasjonen undersøker vurderes kanten av det fjernede vevet i et mikroskop for å se om det er tegn på unormale celler. Hvis alt er normalt, trenger man ikke videre behandlin. Hvis kanten på vevet man har fjernet fortsatt inneholder celleforandringer, kontrolleres man regelmessig de første 1-2 år. Fordelen ved en konisering er at det er mulig å bli gravid senere.

Det tas rundt en halv million celleprøver årlig i Norge, og i 25 000 av disse prøvene finner man celleforandringer. Er man under 25 år og opplever symptomer på at noe er galt burde du ta kontakt med en lege eller gynekolog med en gang.

I Norge får kvinner mellom 25-69 år en påminnelse hvert tredje år. Dette er en del av livmorhalsprogrammet. I dette programmet sjekker man friske mennesker for å avdekke forstadier eller tidlige tegn til livmorhalskreft. Dette reduserer risikoen for at forandringene utvikler seg til livmorhalskreft.

Unngå å ta celleprøve når du menstruerer. Dette kan kontaminere prøven, og risikerer at du må ta en ny prøve. Det anbefales derfor at du også unngår samleie i to dager før du skal ta prøven. Ikke bruk tamponger, fødselspreventivt skum, geléer, vaginale kremer eller vaginale medisiner de to siste dagene før prøven.

Celleforandringer kan komme av bakterier, virus, sopp og andre mikroorganismer. Den viktigste årsakene til celleforandringer er på grunn av et virus vi kaller HPV (Humant papillomavirus).

HPV står for Humant papillomavirus. Det finnes over 200 varianter. Bare noen av disse variantene øker risikoen for livmorhalskreft. I dag vet vi at HPV 16 og HPV 19 kan utvikle seg til livmorhalskreft. Viruset kan smitte ved seksuell kontakt, og kan smitte selv om du bare har hatt en seksualpartner (har du flere partnere, øker også risikoen for å få HPV). Man anslår at ca 70% av kvinner blir smittet i løpet av livet. I ca. 10% av tilfellene utvikles celleforandringer som må behandles, og omkring 1% utvikler kreft. HPV kan også forårsake kjønnsvorter. Kvinner som har kjønnsvorter, har også en økt risiko for å få livmorhalskreft. Vaksinasjon mot HPV er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Voksne kvinner kan også vaksinere seg. Selv om du allerede har HPV, kan det være en fordel å vaksinere seg. Sjekk Helsen anbefaler at du snakker med gynekologen om dette kan være noe for deg.

Mange kvinner kvier seg for å ta denne prøven, men de færreste opplever ubehag eller smerter. Mange opplever at det kan blø litt fra skjeden etter å ha tatt prøven. Dette er ufarlig. Det kan derfor være lurt å bruke et bind i timene etter undersøkelsen.

cell-division2-final

Konsultasjon

 1790,-
Ingen ventetid
Ingen henvisning nødvendig

Fant du ikke det du lette etter?

Tilbakemeldinger

Utelukkende positive tilbakemeldinger, tusenvis av fornøyde kunder.
Les mer om våre tilbakemeldinger.

fornøyd kvinne
Ernæringsfysiolog Malin var fantastisk hyggelig, stilte gode spm og tok seg god tid! Veldig fornøyd!
- Nora Sivertsen Bull