fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

IBS Irritabel tarmsyndrom (irritable bowel syndrome, IBS)

Vi tilbyr et spesial tilpasset opplegg med vår kliniske ernæringsfysiolog som vil hjelpe deg med å gjennomføre Lav-FODMAP dietten og oppnå et kosthold som lindrer symptomene samt gir deg de næringsstoffene du trenger for å fungere optimalt.

Om Irritabel tarmsyndrom (IBS)

Irritabel tarmsyndrom (irritable bowel syndrome, IBS) er en fellesbetegnelse for flere plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre. Personer med irritabel tarmsyndrom kan ha magebesvær, selv om alle undersøkelser og prøver viser at kroppen er frisk.

Typiske symptomer for Irritabel tarmsyndrom er

  • magesmerter
  • oppblåsthet
  • forstoppelse eller
  • diaré

Årsaken til IBS er fortsatt ukjent men symptomene kan ofte påvirkes av stress og hva vi spiser. Ca. 10% av Norges
populasjon rammes av denne tilstanden.

Utredredning og behandling

Når legen skal diagnostisere irritabel tarm, er det vanlig å gå gjennom din samlede sykehistorie, gjøre kroppslig undersøkelse og ta ulike tester for å utelukke andre underliggende årsaker til symptomene. Testene omfatter vanligvis blodprøver, avføringsprøver og gastroskopi eller koloskopi.

Det finnes ingen behandling for å bli kvitt IBS men det er mye man kan gjøre for å redusere symptomene og forbedre livskvaliteten.

Livstilsendring

Livsstilsendring, riktig kosthold og lindring av symptomer (Irritabel tarmsyndrom) ved hjelp av legemidler er blant de vanligste metodene.

Lav-FODMAP dietten

FODMAP er en forkortelse for fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og (and) polyoler. Dette er karbohydrater som tynntarmen kan ha vanskeligheter med å bryte ned og absorbere. En rekke studier har vist at de fleste med irritabel tarm opplever symptomlindring av lav-FODMAP-dietten

Lav-FODMAP dietten anbefales å prøves ut i samråd med en Ernæringsfysiolog. Første faste av dietten består av at man utelater alle matvarer med høy-FODMAP. Hvis man merker bedring innen 2-6 uker er neste steg å re-introdusere systematisk de ulike matvarene man har unngått.

Til slutt vil man oppnå et «skreddersydd» kosthold med symptomkontroll og minst mulige restriksjoner.

Kilder:
https://www.helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/irritabel-tarm

Del dette innlegget på:

Facebook
Twitter
Stephan Arne Stiris

Stephan Arne Stiris

LEGE SPESIALIST I RADIOLOGI. MEDISINSK ANSVARLIG.

Arbeidserfaring:

Akershus Universitetssykehus

Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet

Unilabs

Austad diagnostikk