fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

Tarmens hovedfunksjon er å ta til seg næringsstoffer

tarmen

Tarmen lokaliseres i bukhulen og består av cirka 6 meter tynntarm og cirka 1 meter tykktarm. Tynntarmens hovedfunksjon er å ta til seg næringsstoffer og vitaminer, mens tykktarmen i hovedsak absorberer væsken og gjør at avføringen blir fast.  Hyppige sykdommer og tilstander i tarmen som krever videre utredning og behandling er cøliaki, crohns sykdom, ulcerøs kolitt, divertikulitt og tarmkreft. Ultralyd er nyttig for undersøkelse av tynntarmen, men man får også sett en del av tykktarmen med ultralyd. Ultralyd er vist å være egnet for å diagnostisere større polypper og svulster i tykktarm (Martines et al Rev Esp Enferm Dig. 2005 Dec;97(12):877-86). 

Kreft i tykktarmen kan gi en følelse av ufullstendig tømning og oppblåsthet

I tillegg vil endret avføringsmønster slapphet, tretthet og blod i avføringen være et mulig tegn på tykktarmskreft. I noen tilfeller vil sykdommen utvikle seg over tid uten symptomer og prognosen vil da også bli dårligere. Medisinskteknisk utstyr, inkludert ultralydapparatene har blitt betraktelig bedre og man har de siste årene fått bedre oversikt og mulighet til å se mer av tykktarmen med ultralyd.

Ved mistanke om kreft i tarmen, er det alltid nødvendig med koloskopi.

Ulcerøs kolitt og Crohns syksom er autoimmune betennelsessykdommer som betyr at kroppens eget immunsystem angriper seg selv. 

Ulcerøs kolitt affiserer nedre del av tykktarmen.

Symptomer er

  • diare
  • magesmerter
  • redusert allmenntilstand 
  • blod i avføringen

Med ultralyd av magen og indre organer kan man ved påvise betente og veggfortykkede tarmsegmenter.

I slike tilfeller der man mistenker sykdom vil man bli henvist til en koloskopi da man kan samtidig ta vevsprøver. 

Ved Crohns sykdom kan det oppstå betennelsesforandringer langs hele fordøyelseskanalen fra munnslimhinnen til endetarmen. Tynntarmen er forholdsvis hyppig affisert.

Symptomer kan være varierende magesmerter som kommer og går:

  1. oppblåsthet
  2. diare
  3. slapphet 
  4. vektnedgang

I noen tilfeller kan det oppstå betennelsestilstander utenfor fordøyelseskanalen som hud, øyne, lever og ledd. MR og ultralyd av tarmen har en sentral rolle ved påvisning av sykdom i tynntarm etter som man ved koloskopi og gastroskopi ikke får fremstilt mer en noen cm proximalt og distalt (første og siste del). 

Diagnosen Cøliaki stilles med blodprøver og gastroskopi (undersøkelse av magesekken med kamera via svelget) med vevsprøve.

Cøliaki er en tilstand hvor tarmtottene i tynntarmen avflates grunnet gjentagende betennelser og tilslutt oppstår det totteatrofi. Betennelsen oppstår grunnet en unormal reaksjon (allergi) mot gluten (protein som finnes i mange meltyper).

Ved ultralyd kan man se tegn til Cøliaki da tynntarmen hos pasienter med Cøliaki har økt bevegelse (peristaltikk) og gjerne er mer væskefylt enn normal tynntarm.

Man bør mistenke Cøliaki dersom man har magesmerter, hyppige avføring (typisk lys), redusert allmenntilstand med slapphet og tretthet i tillegg til uønsket vektnedgang.

Ofte stilte spørsmål

Hva er de vanligste sykdommene som påvirker tynntarmens funksjon?

Tynntarmen kan påvirkes av ulike sykdommer som kan påvirke dens funksjon. Noen av de vanligste sykdommene inkluderer inflammatorisk tarmsykdom (IBD), cøliaki, Crohns sykdom og irritabel tarm-syndrom (IBS).

IBD er en samlebetegnelse for sykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, som forårsaker betennelse i tarmen. Cøliaki er en autoimmun sykdom som forårsaker skade på tarmtottene, noe som kan føre til malabsorpsjon av næringsstoffer. Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen som kan påvirke tynntarmen. IBS er en funksjonell lidelse som påvirker tarmens bevegelser og kan føre til symptomer som diaré, forstoppelse og magesmerter.

Hva er symptomene på betennelse i tarmene som kan påvirke næringsopptaket?

Betennelse i tarmene kan påvirke tarmens evne til å absorbere næringsstoffer, noe som kan føre til symptomer som diaré, vekttap, mangel på energi og næringsmangler. Andre symptomer kan inkludere magesmerter, kramper, blodig avføring og feber.

Det er viktig å søke medisinsk hjelp hvis man opplever symptomer på betennelse i tarmene, da tidlig diagnose og behandling kan bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner og bedre prognosen.

Del dette innlegget på:

Facebook
Twitter
Stephan Arne Stiris

Stephan Arne Stiris

LEGE SPESIALIST I RADIOLOGI. MEDISINSK ANSVARLIG.

Arbeidserfaring:

Akershus Universitetssykehus

Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet

Unilabs

Austad diagnostikk