fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser

Vi tilbyr et spesial tilpasset opplegg med vår kliniske ernæringsfysiolog som vil hjelpe deg med å få et bedre forhold til mat, forstå matens betydning for kroppen og veilede deg til kunne spise et sunt og godt kosthold.

Vår ernæringsfysiolog har to års erfaring med å jobbe som frivillig i Rådgivning om Spiseforstyrrelser, i tillegg til å ta en videreutdanning innen psykisk helse.

Sammen med vår ernæringsfysiolog vil du få den kunnskapen du trenger samt grundig oppfølging slik at du kan nå dine mål.

Om spiseforstyrrelser

På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt. De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse, er ofte sammensatte og vanskelige å få øye på. Ofte er en spiseforstyrrelse en måte å håndtere et følelseskaos på. Spiseforstyrrelsen kan gi en opplevelse av å ha kontroll og gi en følelse av mestring.

I overgangsfaser, ved tap eller sorg, krenkelser, angst eller uro kan en løsning bli til å ta kontroll over mat, kropp eller trening.

Grensen mellom et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt og det å ha en spiseforstyrrelse er glidende.

Det er normalt å ha perioder hvor man er misfornøyd med egen kropp, slurver med maten eller er ekstra fokusert på «riktig» kosthold. Vi snakker først om spiseforstyrrelser når tanker, følelser og adferd knyttet til mat, kropp og vekt overskygger alt annet, og forringer livskvaliteten.

Mulige tegn til en spiseforstyrrelse

  • Overopptatthet av vekt, kropp og mat
  • Lav selvfølelse
  • Stress og skyldfølelse etter å ha spist
  • Utvikling av unormale spisevaner, som å unngå måltider eller visse mattyper eller innta store mengder mat på kort tid
  • Trening som preges av stress og tvang
  • Vekttap eller vektoppgang
  • Humørsvingninger og konsentrasjonsvansker
  • Isolasjon/tilbaketrekning

Behandling

Første steget i behandling er som oftest å dra til fastlegen som har ansvaret for å henvise videre til psykolog, Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) eller Distriktpsykiatriske sentre (DPS). De fleste med en spiseforstyrrelse vil få behandling av en psykolog eller av et tverrfaglig team. Ved vektøkning eller vekttap kan det være gunstig å få hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog.

En ernæringsfysiolog kan også hjelpe med å avkrefte vrangforestillinger rundt mat og gi kunnskap rundt et sunt og næringsrikt kosthold og ditt kolesterol nivå.

Kilder:
https://nettros.no/
https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser

Del dette innlegget på:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Stephan Arne Stiris

Stephan Arne Stiris

LEGE SPESIALIST I RADIOLOGI. MEDISINSK ANSVARLIG.

Arbeidserfaring:

Akershus Universitetssykehus

Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet

Unilabs

Austad diagnostikk