Om ultralyd

Hva er ultralyd

Ultralyd og ultralydbølger kan sammenlignes med et ekkolodd. For å gjennomføre undersøkelsen smører Radiologen en ufarlig kontaktgele på kroppen og stryker denne ut med lydhodet som sender og mottar ultralydbølgene. Ultralydhodet sender lydbølger inn i kroppen. Organene/strukturene som undersøkes gir et ekko. Dette ekkoet blir omdannet til bilder av en datamaskin. Undersøkelsen utføres av en Legespesialist i Radiologi, som gransker bildene mens undersøkelsen foregår. Dette er helt smertefritt.

Det oppdages regelmessig ufarlige bifunn som ikke trenger noen form for videre oppfølging. Det er derfor viktig at undersøkeren (Radiologen) har kompetanse til å ta de viktige avgjørelsene om hva som er ufarlige bifunn og hva som krever videre oppfølging. Dette er også viktig mtp. videre oppfølging og å unngå uheldig overdiagnostikk som kan bidra til utrygghet, helseangst og belasting av det offentlige helsevesenet.

Forberedelser for ultralyd behandling

  • 3-4 timers faste før undersøkelsen.
  • Full urinblære ved undersøkelse av urinblæren, prostata hos menn og lille bekken hos kvinner.

Ultralyd Metoden har begrensninger ved uttalt fedme og mye luft i tarmsystemet, noe som kan gjøre det vanskelig å få gode bilder av organene i buken.

Bestill time for ultralyd

Undersøkelsen utføres av spesialist i radiologi (røntgenlege) med spesielt mye erfaring innen ultralyd. 

Helsekontroll med ultralyd PLUSS inneholder EKG (hjerterytme måling), Utvidede blodprøver og Blodtrykk

Ultralyd enkeltundersøkelse

Ultralyd enkeltundersøkelse av hals, bryst og armhuler, indre organer, testikler og lysker