fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

Ultralyd

Tarmen

Er du interessert i en komplett helsesjekk?

ultralyd av lever

Ultralyd

Tarmen

Hva undersøkes ved ultralyd av tarm?

Tarmen lokaliseres i bukhulen og består av cirka 6 meter tynntarm og cirka 1 meter tykktarm. Tynntarmens hovedfunksjon er å ta til seg næringsstoffer og vitaminer, mens tykktarmen i hovedsak absorberer væsken og gjør at avføringen blir fast.  Hyppige sykdommer og tilstander i tarmen som krever videre utredning og behandling er cøliaki, crohns sykdom, ulcerøs kolitt, divertikulitt og tarmkreft.

Ultralyd er nyttig for undersøkelse av tynntarmen, men man får også sett en del av tykktarmen med ultralyd. Ultralyd er vist å være egnet for å diagnostisere større polypper og svulster i tykktarm (Martines et al Rev Esp Enferm Dig. 2005 Dec;97(12):877-86). Kreft i tykktarmen kan gi en følelse av ufullstendig tømning og oppblåsthet. I tillegg vil
endret avføringsmønster slapphet, tretthet og blod i avføringen være et mulig tegn på tykktarmskreft. I noen tilfeller vil sykdommen utvikle seg over tid uten symptomer og prognosen vil da også bli dårligere.

Medisinskteknisk utstyr, inkludert ultralydapparatene har blitt betraktelig bedre og man har de siste årene fått bedre oversikt og mulighet til å se mer av tykktarmen med ultralyd. Ved mistanke om kreft i tarmen, er det alltid nødvendig med koloskopi.

Betennelsessykdommer

Ulcerøs kolitt og Crohns syksom er autoimmune betennelsessykdommer som betyr at kroppens eget immunsystem angriper seg selv.
Ulcerøs kolitt affiserer nedre del av tykktarmen. Symptomer er diare, magesmerter, redusert allmenntilstand og blod i avføringen. Med ultralyd kan man ved påvise betente og veggfortykkede tarmsegmenter. I slike tilfeller der man mistenker sykdom vil man bli henvist til en koloskopi da man kan samtidig ta vevsprøver.

Ved Crohns sykdom kan det oppstå betennelsesforandringer langs hele fordøyelseskanalen fra munnslimhinnen til endetarmen. Tynntarmen er forholdsvis hyppig affisert. Symptomer kan være varierende magesmerter som kommer og går, oppblåsthet, diare, slapphet og vektnedgang. 

Cøliaki

I noen tilfeller kan det oppstå betennelsestilstander utenfor fordøyelseskanalen som hud, øyne, lever og ledd. MR og ultralyd av tarmen har en sentral rolle ved påvisning av sykdom i tynntarm etter som man ved koloskopi og gastroskopi ikke får fremstilt mer en noen cm proximalt og distalt (første og siste del).

Diagnosen Cøliaki stilles med blodprøver og gastroskopi (undersøkelse av magesekken med kamera via svelget) med vevsprøve. Cøliaki er en tilstand hvor tarmtottene i tynntarmen avflates grunnet gjentagende betennelser og tilslutt oppstår det totteatrofi. Betennelsen
oppstår grunnet en unormal reaksjon (allergi) mot gluten (protein som finnes i mangemeltyper). Ved ultralyd kan man se tegn til Cøliaki da tynntarmen hos pasienter med Cøliaki har økt bevegelse (peristaltikk) og gjerne er mer væskefylt enn normal tynntarn. 

Man bør mistenke Cøliaki dersom man har magesmerter, hyppige avføring (typisk lys), redusert allmenntilstand med slapphet og tretthet i tillegg til uønsket vektnedgang.

Bestill time

Helsesjekk med ultralyd PLUSS

Legespesialisten undersøker:

Boksene under er inkludert i Helsesjekk med ultralyd PLUSS

EKG

1CDE0494-EFBE-4853-ABB5-5B3BC3D25265

Utvidede blodprøver

Høyde og vekt - BMI

Spirometri (lungefunksjonstest)

Pris for Helsesjekk med ultralyd: 2980,-.

Pris for Helsesjekk med ultralyd PLUSS: 4980,-.

Samtidig vil man dedikere ekstra fokus på eventuelle problemområder.

Les mer: Om Ultralyd

Tilbakemeldinger

Utelukkende positive tilbakemeldinger, tusenvis av fornøyde kunder.

øivind
Proft, effektivt og hyggelig. Rett og slett utrolig imponert.
- Giske Vik