fbpx

Sjekk Helsen | Vi har fokus på din helse!

sjekk helsen undersøkelse ultralyd i Oslo

Å leve med diabetes type 2

I Norge har anslagsvis 270 000 personer blitt diagnostisert med diabetes, og det antas at ytterligere 60 000 lever uoppdaget med tilstanden.
diabetes type 2

Ca. 5 % av befolkningen i Norge har diagnostisert diabetes, hvorav 90% av disse har diabetes type 2. Gener, overvekt og inaktivitet er blant de største risikofaktorene for å få diabetes 2 og forskerne mener at det er blant annet disse livsstilsfaktorene som skyldes veksten i diabetes de siste 20 årene. Men finnes det noen kur for diabetes eller hvordan kan man leve best mulig med diagnosen?

Kan du bli frisk?

Det finnes dessverre ingen kur for diabetes type 2. Diabetes er en kronisk sykdom som man må leve med, men med det sagt er det ting man kan gjøre for å redusere symptomene og unngå komplikasjoner. Vanlige symptomer ved diabetes type 2 er slapphet, utmattelse, soppinfeksjon, uklart syn og hyppige infeksjoner. Komplikasjoner som er forbundet med diagnosen er blant annet hjerte-og karsykdommer, nyresykdom, nevropati, fotskader, øyeskader, tannskader, seksuelle plager og smerter i ledd. Ubehandlet diabetes kan få store konsekvenser, men med riktig behandling kan man leve et godt liv med høy livskvalitet. Det er derfor viktig med jevnlig oppfølging og veiledning av helsepersonell.  

Behandling

Noe av den viktigste behandlingen av diabetes er å endre til et sunnere kosthold, være fysisk aktiv og for mange vil det også lønne seg å gå ned i vekt. Likevel vil det ikke alltid være nok med livsstilsendring, mange trenger også medisiner som et supplement for å få kontroll på blodsukkeret. 

Sunt kosthold

Et sunt kosthold bidrar til å holde et stabilt blodsukker samt forebygge hjertekarsykdommer. Et sunt kosthold består av mye grønnsaker, fisk, magert kjøtt, fullkornsprodukter, magre meieriprodukter, matoljer eller mykt margarin og vann som tørstedrikk. Målet med å endre kostholdet er å redusere inntaket av raske karbohydrater og mettet fett som bidrar til et forhøyet blodsukker og øker risikoen for hjertekarsykdommer. Produkter man derfor ønsker å begrense er matvarer med mye sukker, hvit brød, hvit pasta og hvit ris, rødt kjøtt, smør, hard margarin og fete meieriprodukter som eks. Fløte, helmelk og fet ost. Helsemyndighetenes kostråd er anbefalt å følge ikke bare for de med diabetes, men også for den generelle befolkningen. Nedenfor er en oppsummering av kostrådene: 

  1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. 
  1. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. 
  1. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. 
  1. Spis grove kornprodukter hver dag. 
  1. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. 
  1. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. 
  1. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. 
  1. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør. 
  1. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten. 
  1. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags. 
  1. Velg vann som tørstedrikk. 

Fysisk aktivitet

Anbefalingen for personer med diabetes type 2 er å være fysisk aktiv 150 minutter per uke. Disse 150 minuttene kan fordeles på for eksempel 3 dager med 50 minutter trening eller 6 dager med 25 minutter trening. Intensiteten på treningen skal være moderat til høy som betyr at man skal ha raskere pust og puls en vanlig. Både styrketrening og utholdenhetstrening er anbefalt da det påvirker blodsukkeret gunstig, men en kombinasjon av begge deler vil være optimalt. I tillegg til positiv innvirkning på blodsukker vil også trening forebygge hjerte- og karsykdommer, overvekt og høyt blodtrykk, være viktig for muskel- skjelett- og leddhelsen og ikke minst den psykiske helsen vår. 

Medisiner

For noen vil ikke livsstilsendringer være tilstrekkelig behandling for å redusere symptomer og unngå komplikasjoner ved diabetes 2. Da er det anbefalt å bruke medisiner eller insulin som et supplement for å normalisere blodsukkeret.  Behandlingen med medisiner er individuell, og det er vanlig å kombinere flere typer for å oppnå best mulig effekt. Legen vil gi anbefalinger med tanke på type, dosering og bruk samt følge opp medisineringen over tid. 

Få hjelp

Det er fult mulig å leve godt med diabetes type 2, men det er viktig at man får god oppfølging og hjelp til å gjennomføre nødvendige livsstilsendringer. Alle som er nydiagnotiserte skal få tilbud om startkurs som er et offentlig opplæringstilbud om egenbehandling. I tillegg er det anbefalt med minimum to kontroller hos fastlegen i året. 

Å ha diabetes kan føles overveldende og det kan være utfordrende å gjennomføre endringer i kostholdet over tid og gå ned i vekt. Det kan derfor være nyttig å gå til en ernæringsfysiolog for å få hjelp med å endre livsstil slik at man kan oppnå en sunnere livsstil og ikke minst øke livskvaliteten.  

Har du diabetes type 2 symptomer? Bestill en konsultasjon her

Les mer: Diabetes type 1 og 2

Kilder:
FHI Diabetes

Nye tall om hvor mange som har diabetes i Norge

Kjenn din risiko for diabetes type 2

Komplikasjoner med Diabetes

Del dette innlegget på:

Facebook
Twitter
Stephan Arne Stiris

Stephan Arne Stiris

LEGE SPESIALIST I RADIOLOGI. MEDISINSK ANSVARLIG.

Arbeidserfaring:

Akershus Universitetssykehus

Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet

Unilabs

Austad diagnostikk